2021-11-24 10:17:05• hírek • Szatmár.ro

Eredményes munkával teltek az őszi hónapok Kálmándon

Új parkoló épült a helyi óvoda elé
Új parkoló épült a helyi óvoda elé

Még a tél beállta előtt igyekeztek több eltervezett beruházást is megvalósítani Kálmánd községben, így több munkaponton is sikerült befejezni a munkát még az idő téliesre fordulását megelőzően.

Sütő Imre, a község polgármestere hírportálunknak az elmúlt hetek és hónapok beruházásairól és megvalósításairól beszélt, nem titkolt elégedettséggel. Elmondta, jól halad az új iskola építése, a falak állnak, a tető kész, sőt már a nyílászárókat, a villanyhálózatot és a fűtésrendszert is sikerült beszerelni, mindezeknek köszönhetően a hátralévő munkát akár a téli hónapokban is lehet majd odabenn folytatni, hiszen az épület maga zárttá, védetté vált.

„Hátra van még a belső vakolás, glettelés, festés, parkettázás, illetve egyéb szükséges munkálatok, de ezeket most már nyugodtan lehet csinálni, hiszen az ajtók és az ablakok a helyükre kerültek. Most a belső ajtók érkezését várjuk, aztán újra munkába áll a kivitelező” – magyarázta Sütő Imre polgármester, aki hozzátette: a tervek szerint a jövő tanévet már ebben az új épületben kezdik majd el a helyi diákok.

Elkészült az ivóvízhálózat a roma-negyedben

Az elmúlt hetekben befejeződött a romák lakta negyed vízhálózatának kialakítása is, minden ház vízórát is kapott.

„Úgy terveztük, hogy az egész lakónegyedet egyetlen vízórára tesszük, de végül ez nem tűnt kivitelezhetőnek, és minden ház saját vízórát kapott. Így most már a település ezen részén is van ivóvíz- és szennyvízhálózat, ahogy az egész faluban” – magyarázta az elöljáró.

Befejeződött a haltelepítés, jövőre nyílik a halastó

A napokban újabb 300 kilogramm kárász került a felújított halastóba, ezzel az idei évre befejeződött a haltelepítés. A most érkezett halak 250 és 700 gramm közötti súlyt nyomnak, jövőre viszont már lehet horgászni rájuk, hiszen a polgármesteri hivatal tervei szerint tavasszal megnyitnák a tavat a helyi horgászok számára. Egyelőre még néhány engedély beszerzése folyamatban van, de jövőre a várakozásoknak megfelelően beindul az élet a tóparton.



Parkoló az óvodának

Egy 180 négyzetméteres, térkövezett parkolót alakított ki a helyi óvodánál a polgármesteri hivatal. Nagy szükség volt a terület modernizálására, mivel az idő csapadékossá válásával sok volt a sár, a szülők nehezen tudták kitenni gyermekiket, de körülményes volt az óvodába való bejutás is. Most már ez is megoldódott, az új beruházásnak köszönhetően civilizált körülmények várják a szülőket minden időjárási körülmények között.

Két ipari aragázt vásároltak

Két új ipari aragázzal szerelte fel az önkormányzat a kálmándi kultúrházat, melyek darabja 12000 lejbe került. Az egyik földgázzal, a másik villanyárammal működik. „Mostanáig öt klasszikus, háztartási gáztűzhely működött az kultúrotthonban, viszont azok már kiégtek, szükség volt a cserére” – mondta a közsgévezető, hozzátéve, a két új tűzhely jó szolgálatot fog tenni a kultúrotthonban lebonyolításra kerülő események idején.



Elkészült az új őrház

Végezetül Sütő Imre arról is beszámolt, hogy elkészült az új, községi őrház is, miután a régit lebontották. A kultúrház mellett álló, közel 70 éves régi őrház állapota már megromlott, salétromos volt és penészszag járta át a helyiséget, mely nem volt már megfelelő az éjszakai őrszolgálatot teljesítő őrök számára. Az új épület a régi helyére épült, és jobb körülményeket fog biztosítani a polgármesteri hivatal alkalmazásában álló két éjjeliőr számára, akik ide behúzódva télen megmelegedhetnek, vagy békében fogyaszthatják el éjjeli elemózsiájukat.


Kálmándon egyébként évtizedek óta működik állandó éjjeli őrszolgálat, 22 és 5 óra között.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: